2019-04-13 07:44:25• hírek • Bede Emőke

Penészes zöldségek-gyümölcsök, hibásan feltüntetett árak miatt vizsgálódott a fogyasztóvédelem

Átfogó ellenőrző akciót hirdetett nemrégiben az Országos Fogyasztóvédelem, s természetesen ez alól nem volt kivétel Szatmár megye sem. Ez alkalommal a zöldségek és gyümölcsök kerültek terítékre, s mint arra számítani lehetett, a hatóság megannyi kivetnivalót talált a boltokban, de még a legnagyobb üzletláncok szupermarketeiben is.

Mint a sajtónak kiküldött összegzőből kiderült, számos helyen találtak már rothadásnak induló, nem ritkán penészes zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket a kereskedők ahelyett, hogy levettek volna a polctól, továbbra is nyugodt szívvel árultak. A legtöbb ilyen esetre a banánnal, a klementinnel, a mandarinnal, a kivivel, a pomelóval, a céklával, a káposztával és a paradicsommal kapcsolatban bukkantak, azonban egy-egy eset szinte az összes termékkel kapcsolatban előfordult.


Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a polcokra kerülő termékek 25,25 százalékánál komoly hiányosságok fedezhetők fel a címkézést illetően. Mint írják, olyan fontos információk nem voltak feltüntetve, melyek befolyásolhatják a vásárlók döntését. Szatmár megyében például a minőségre és a származási országra vonatkozó információkat mulasztották el kiírni. Ugyanakkor a fogyasztóvédelem olyan termékekre is bukkant megyénkben, melyeknek címkéit nem fordították le az állom hivatalos nyelvére.


Utóbbiba talán még bele is törődne a vásárló, de azt már nehezebb elfogadni, hogy néhány üzletben szórakoznak az árakkal – legalábbis ez derült ki az ellenőrzések során. Több olyan esetre is bukkantak, amikor a zöldségek-gyümölcsök árait nem megfelelően tüntették fel, vagy egyáltalán fel sem tüntették. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy néhány üzlet nem megfelelően kezelte az árkedvezményeket.


Az üzletekben tapasztalt szabálytalanságok miatt a fogyasztóvédelem országszerte 1 750 800 lejre büntette a cégeket, ugyanakkor több tízezer kilogrammnyi zöldséget és gyümölcsöt vetettek le a polcokról. Ugyanakkor azt is közölték, a továbbiakban is fokozott figyelmet fognak szentelni ezen üzletekre annak érdekében, hogy a jövőben ilyen mulasztások ne fordulhassanak elő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: